• Nederlands

Lectoraat E-Discovery

E-DiscoveryLectoraat E-Discovery Hogeschool van Amsterdam

Home separator Symposium 2016 separator Terugblik op een succesvol symposium e-Discovery 2016

Terugblik op een succesvol symposium e-Discovery 2016

_MG_7206

Terugblik Symposium e-Discovery Nederland

Het zevende jaarlijkse Symposium e-Discovery in Nederland, dat door de Hogeschool van Amsterdam op 21 april 2016 werd georganiseerd, was met bijna 150 aanmeldingen weer een groot succes. Voor het eerst werd het symposium in het Congrescentrum van de Gemeente Amsterdam gehouden. Dit jaar was het thema de robotisering van informatiemanagement. Sprekers uit het werkveld van IBM Watson, Blendle, KPMG, Indica, HvA en de UvA gingen in op de nieuwe mogelijkheden van geavanceerde e-Discovery technieken.

Het symposium, met dagvoorzitter lector Hans Henseler, werd geopend door faculteit DMCI decaan Geleyn Meijer. De ochtend begon met een presentatie “IBM Watson: Cognitive solutions in information management” door Damiaan Zwietering van IBM. Hij ging in op hoe  software kan aansluiten op de behoefte van de gebruiker door middel van slimme zoektechnieken naar patronen in data. Na deze toegankelijke opening waren het Thom Eijken van KPMG en Pieter Scherpenhuijsen van Indica die een presentatie gaven over “Structuring the unstructured with structured data”. Ze zijn onlangs met elkaar een partnership aangegaan en lieten zien dat het inbrengen van gestructureerde data in een e-Discovery omgeving leidt tot effectiever onderzoek en kostenbesparingen binnen het e-Discovery proces . Deze nieuwe techniek brengt geautomatiseerd koppelingen aan tussen de ongestructureerde en gestructureerde gegevens, waardoor de onderzoeker op interactieve wijze deze verbanden kan verkennen en tot nieuwe inzichten kan komen.

Tijdens de pauzes en het diner werd er een informatiemarkt gehouden. Hier was er de mogelijkheid tot netwerken met KPMG, IFFC, PWC, Tracks Inspector, Schippers IT, Fine, en Data Expert. Zij gaven toelichting en/of demo’s hoe e-Discovery technieken in hun bedrijf in de praktijk gebruikt worden.Studenten informeerden zich hier primair naar afstudeer- en/of stage plaatsen en mogelijke opdrachten. Maar ook onderling konden professionals en bedrijven het netwerk uitbreiden en bijhouden. Ook de UvA was dit jaar vertegenwoordigd op de informatiemarkt en gaf informatie over de nieuwe track Data Science  van de master Information Studies, die in september 2016 van start gaat bij de Universiteit van Amsterdam. Deze interdisciplinaire track is ontwikkeld in samenwerking met de Vrije Universiteit en Amsterdam Data Science en verwelkomt studenten uit alle disciplines die allround data-experts willen worden. De master bereidt studenten voor  op het werken in een data-gedreven project.

In het tweede deel van het symposium bood het programma een gedeelde presentatie van Hans Henseler over “E-discovery technieken voor informatieprofessionals” en Evangelos Kanoulas over “Challenges in Professional Search”. Afsluitend had Martijn Spitters een interessante presentatie over “Machine learning voor een persoonlijker Blendle”. Ondanks dat Martijn dacht dat hij een vreemde eend in de bijt was op het symposium over e-Discovery, sloot zijn presentatie vlekkeloos aan op die van Hans en Evangelos. De video’s, presentaties en foto’s kunnen nogmaals bekeken worden elders op de website van e-Discovery.